Arkiv till Dag(lig) blogg - maj 2013

Bank of Japan och Riksbanken (31 maj 2013)

Sverige har idag värre deflation än och dubbelt så hög arbetslöshet som Japan. Ändå gasar Bank of Japan fantastiskt mycket tuffare än Riksbanken. OK, bilden är något mer komplicerad. Vår deflation är inte som Japans ingrodd sedan lång tid tillbaka. Antalet sysselsatta ökar i Sverige men har stagnerat i Japan. Så har vi bostadspriserna. Våra är klart övervärderade medan de japanska är ännu tydligare undervärderade enligt tidskriften The Economist beräkningar i maj. Därför kan Riksbankens hållning möjligen vara den rätta, men deras analys av den svenska bostadsmarknaden, hushållens skuldsättning och fram för allt kommunikationen till allmänheten måste vässas betydligt!

Vad händer i Japan (30 maj 2013)

Premiärminister Abe och centralbankschef Kuroda jobbar hårt för att den japanska ekonomin äntligen ska komma tillbaka efter decenniers ökenvandring. Det tydligaste utropstecknet är en enorm likviditetsinjektion med åtföljande försvagning av yenen som fått Tokyobörsen att rusa uppåt fram till i förra veckan. Nu har en rekyl med drastiskt fallande aktiekurser tagit över. Vad händer nu? Den kraftiga politikdosen är ett experiment med risker, men åtminstone på kort och medellång sikt bör det som redan har gjorts ge den japanska ekonomin en rejäl skjuts framåt. Mest sannolikt är Tokyobörsens krängningar främst övergående vinsthemtagningar efter för mycket av det goda under för kort tid.
Kontakta DNB Fonder
08-473 44 50

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Ytterligare information finns i fondens faktablad, informationsbroschyr, halvårsredogörelse och årsberättelse som finns i Kurslistan eller som kan beställas kostnadsfritt från DNB Bank ASA, filial Sverige.